Voor 23.00u besteld, volgende werkdag in huis

Haarbos, mooi en glanzend haar komt van binnenuit

Dof, futloos haar, een paardenstaart die steeds minder vol wordt… Nou kampen zowel mannen als vrouwen met haaruitval, maar het verschil M/V is hier wel heel duidelijk aanwezig.

Waar mannen vaak kampen met een terugtrekkende haarlijn of een kale plek bovenop het hoofd, hebben vrouwen meer te maken met diffuus haarverlies. Ofwel bij vrouwen wordt hen haarbos overall dunner. En meteen dus vaak ook minder glanzend. In deze blog lees je alles wat jij kunt doen om weer een mooie, glanzende haarbos te krijgen.

De belangrijkste oorzaken van een dunnere haarbos

Hieronder geven we je in vogelvlucht de belangrijkste redenen voor dunner, doffer haar zodat jij straks precies weet wat bij jou de oorzaak is. En je natuurlijk weet wat je eraan kunt gaan doen.

1. Verminder en vermijd stress voor je mooie haarbos

Wie mijn boeken of programma’s kent weet het wel: stress is de grootste verstoorder van je hormonale balans. Stress gaat in de basis om overleven, en dan laat je lichaam alles uit z’n handen vallen om te vechten of vluchten. Dus ook het schildklierhormoon wordt in de wacht gezet. En dit hormoon is ondermeer bedoeld voor de dagelijkse verzorging van je lijf. En bij veel stress merk je dit dan ook vaak als eerste aan een mindere kwaliteit van je huid (droger), nagels (breken af) en je haar, wat dus dunner en dof wordt.

2. Ook je haren hebben belangrijke vitamines en mineralen nodig

De tweede belangrijke reden is ons voedingspatroon, dat vaak onvoldoende gezonde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen bevat. En in feite is het simpel, want als je die voedingsstoffen niet binnenkrijgt, dan kan je haardos dus ook onvoldoende van binnenuit verzorgd worden. Vaak kopen we dure crèmes en shampoos voor onze haren, maar échte verzorging begint in feite van binnenuit. Met de juiste voedingsstoffen. En vergeet ook niet, ongezonde voeding is ook nog eens stress voor je lijf en dat beïnvloedt je schildklierhormoon weer negatief. Je wordt in feite dubbel gepakt dus.

Nu zorgt ongezonde voeding met veel suikers en koolhydraten ook nog eens voor ontregeling van een ander hormoon: insuline, het hormoon wat je bloedsuikerspiegel reguleert.
Dit kan tot insulineresistentie leiden, en ook dat beïnvloedt je haardos negatief.

We gaan er hier niet al te diep op in, maar het komt erop neer dat te veel insuline in je bloed een bepaald enzym stimuleert, 5-alpha-reductase, wat weer verantwoordelijk is voor de omzetting van testosteron in een sterkere vorm, DHT genoemd. En dit DHT vermindert helaas je haarkwaliteit, terwijl het bijvoorbeeld wel zorgt voor haargroei op de rest van je lichaam. Ook kan dit hormoon voor mannelijke kaalheid zorgen, en dus ook bij vrouwen. Dit speelt bijvoorbeeld bij PCOS, (ernstig) overgewicht en metabool syndroom.

3. Perimenopauze en haarbos

Tot slot wil ik nog apart de perimenopauze eruit lichten, omdat veel vrouwen die mij volgen in deze fase van hun leven zitten. En dan is er sprake van een afname van het hormoon progesteron, en ook dat kan tot een toename van het enzym 5-alpha-reductase en dus tot het sterkere DHT leiden.

Wat je kunt doen voor een mooie, glanzende haarbos

  • Nou, allereerst natuurlijk: zorg voor niet al te veel stress in je leven, als je maar even kan. Dat ondersteunt de werking van je schildklier en heeft uiteindelijk een positieve invloed op je haarbos.
  • Eet verder gezond, met voldoende voedingsstoffen voor verzorging van je haar van binnenuit. Ofwel: zorg dat je voeding voldoende gezonde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen bevat.
  • Ten derde: zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Vaak helpt het goed om snelle koolhydraten en suikers uit je menu te schrappen en minder vaak op een dag te eten. In plaats van de 6 tot 8 eetmomenten, eet je nog maar 2 tot 3 keer per dag, ook wel intermittent fasting genoemd.
  • Om te weten of je last hebt van insulineresistentie, kun je jezelf de vraag stellen: kan ik makkelijk een maaltijd overslaan, of word ik dan sacherijnig? Ofwel: krijg ik dan een bloedsuikerdip en móet ik iets eten om die dip te bestrijden? Als je die vraag met ja beantwoordt, dan is er dikke kans dat je kampt met insulineresistentie.
  • Ondersteun de afname van progesteron door bovenstaande tips. Het stresshormoon cortisol heeft bijvoorbeeld hetzelfde basishormoon als progesteron. Dus je begrijpt nu nog eens extra hoe belangrijk het is om je stress te ‘managen’, want anders blijft er ook te weinig basisbouwstof over om progesteron aan te maken. Niet handig als je in de (peri)menopauze zit en progesteron sowieso al afneemt.

Je bent wellicht wel benieuwd over welke voedingsstoffen ik het specifiek heb om je haarbos te ondersteunen. Dit gaat om de vitamines B2, B8, B11, B12, C, de mineralen zink en selenium en de omega 3-vetzuren en het omega-6 vetzuur GLA. Deels kun je dit uit je voeding halen, en deels is een natuurlijk supplement aan te raden. En guess what? Ik heb een mooi supplement in mijn assortiment.

Hair Support voor een mooie, glanzende haarbos

Dit supplement bevat belangrijke kruiden, vitamines en mineralen die je haarbos, huid én nagels ondersteunen, namelijk naast de genoemde vitamines en mineralen (vitamines B2, B8, B11, B12, C en selenium) ook twee mooie kruiden: zaagpalm extract en paardenstaartkruid.

Misschien duizelt het je wel, alle informatie in deze blog. Wil je meer weten of zelf aan de slag? Ik geef je graag een paar adviezen:

Wil je werken aan een gezonde leefstijl, zonder bloedsuikerdips en met een gezond gewicht, dan wijs ik je graag op mijn online programma. Doe je mee? Dat is écht de beste manier om je eet- en leefpatroon aan te passen. En weer een gezonde haardos te krijgen, natuurlijk als je die kwijt dreigt te raken. Want echt, dat hoeft niet, dat haarverlies!

Ben je een boekenwurm? Lees dan vooral ook mijn boeken Herstel je hormonen in tien stappen of Herstel je gewicht. In deze boeken leg ik uitgebreid uit hoe het zit met insulineresistentie, intermittent fasting en de invloed van stress op ons schildklierhormoon.

Ik wens je toe dat je de beste versie van jezelf bent, blijft of weer wordt met een mooie, glanzende haardos. Dat willen wij vrouwen toch allemaal?

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

In winkelwagen